Pingwiny nie mogą poczuć smaku ryby
17 lutego 2015, 11:49Pingwiny wyczuwają jedynie kwaśny i słony smak.
Nowy dinozaur zadziwił specjalistów
28 kwietnia 2015, 12:53W Chile odkryto nowy gatunek dinozaura. Stanowi on zagadkę dla specjalistów. Mimo, że był on blisko spokrewniony z Tyrannosaurus rex, żywił się roślinnością. Nowy gatunek charakteryzował się stosunkowo niewielką czaszką, dwoma palcami w kończynach górnych oraz budową stopy podobną do prymitywnych dinozaurów o długiej szyi.
Chemiczny wirus do dostarczania leków
31 sierpnia 2015, 10:32Opierając się na zasadach działania wirusów, naukowcy z Uniwersytetu w Strasburgu opracowali polimerowe wirusy chemiczne, które dostarczają do komórek leki.
Duża anomalia termiczna w piramidzie Cheopsa
12 listopada 2015, 09:29Archeolodzy badający piramidy w Gizie natrafili na anomalie termiczne w strukturach zbudowanych przed 4500 laty. W piramidzie Cheopsa są one szczególnie duże
Stary pies może się (wolniej) nauczyć nowych sztuczek
3 lutego 2016, 14:50Lisa Wallis i Friederike Range z Vetmeduni Vienna jako pierwsze zbadały wpływ starzenia na różne procesy poznawcze (uczenie, pamięć i rozumowanie) psów. Dotąd takie badania prowadzono wyłącznie u ludzi.
Kofeina wzmaga agresję i łagodzi obyczaje
30 marca 2016, 05:47Wystarczy trochę kofeiny, aby mrówki wykazywały - większą niż zwykle - agresję wobec osobników z innego gatunku, natomiast dla towarzyszek z własnej kolonii były nadzwyczaj przyjazne - pokazały eksperymenty doktoranta Instytutu Nenckiego PAN. Przez kilka tygodni podawał im kofeinę i sprawdzał, jak wpłynie na zachowania społeczne mrówek.
Szczepionka wziewna zapewnia długotrwałą ochronę przed szczepami pandemicznymi
22 lipca 2016, 10:51Donosowe szczepionki przeciw grypie mogą zapewniać długotrwałą ochronę przed pandemicznymi szczepami wirusa grypy.
Małpy wiedzą, że istnieje świat mentalny różny od świata fizycznego
7 października 2016, 11:53Ostatnie badania na szympansach, bonobo i orangutanach sugerują, że małpy zdają sobie sprawę, że to, jak ktoś postrzega świat, może się różnić od tego, jaki on rzeczywiście jest. Dotąd uznawano, że to zdolność typowo ludzka.
Warzywa strączkowe bardziej sycące od mięsa
12 grudnia 2016, 12:57Fasola i groch są bardziej sycące niż mięso.
Niezwykły naszyjnik z majańskiej prowincji jest świadkiem nieznanej historii
1 marca 2017, 11:26To tak, jakby diament Hope znaleźć w Peorii, a nie w Nowym Jorku, mówi archeolog Geoffrey Braswell o odkrytym przed dwoma laty naszyjniku z epoki Majów. Czegoś takiego można by się spodziewać w jednym z wielkich miast świata Majów. A znaleziono go z dala od takich centrów - dodaje.